Dne 2.10.2024 proběhlo setkání naší pracovní skupiny pro Ochranu klimatu, Kvality ovzduší a emise skleníkových plynů. 

Účelem setkání naší pracovní skupiny bylo vyhodnocení mezinárodní konference Summitu budoucnosti, který se konal na úvod Valného shromáždění OSN., kde vystoupil i prezident České republiky prezident Petr Pavel.

Zaznělo mnoho zajímavých podnětů, kde se hledala příčina povodní ve střední Evropě včetně dopadů v České republice. Povodně jsou jasnou připomínkou rostoucí hrozby změn počasí vyvolaných změnou klimatu.

Souhlasíme také s názorem prezidenta České republiky Petra Pavla s tím, že „současnou klimatickou krizi a její dalekosáhlé důsledky je třeba řešit komplexním a uceleným způsobem prostřednictvím posílení a učiněného multilateralismu“

Klimatická krize podle něj násobí hrozby a má potenciál zhoršit některé z největších problémů lidstva jako je chudoba, hlad, nebo zdraví.

V rámci vědy, výzkumu a inovace budeme také hledat mezinárodní partnery pro realizaci projektu, který bude věnovaný právě inovaci v oblasti vodního hospodářství a budování vodních nádrží atd.

Příští konference se uskuteční v listopadu tohoto roku 2024 v Baku a tam by již měl být přijatý dokument Globální digitální kompakt. Tento dokument nastiňuje společnou vizi pro realistickou mezinárodní spolupráci v oblasti digitálních technologií, jako je umělá inteligence nebo biotechnologie.

Hledání způsobu, jak bezpečně zacházet s technologiemi řešíme v naší pracovní skupiny pro kybernetickou a informační bezpečnost, ochranu osobních údajů a zde odkazujeme také na Prague GeoTech Summit, která se konala na mezinárodní konferenci Globsec v Praze.